Hulp bij het aankopen van een huis op El Hierro. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

El Hierro

"Op El Hierro kan met genieten van natuur, rust en ruimte, met op de achtergrond het heerlijke geluid van golven die tegen de rotsen breken en de wind die door de bomen jaagt."

El Hierro is het kleinste bewoonde eiland (ca. 8000 inwoners) van de Canarische Eilanden. Het eiland heeft een paar stranden maar is ook voornamelijk in trek door de steile kliffen, woeste natuur, vulkaanformaties en rust. Vooral onder wandelaars en natuurliefhebbers is dit eiland erg geliefd. Het eiland is verklaard tot Biosfeerreservaat en wordt beschermd tegen projectontwikkelaars.
De bergen zijn voor een groot deel bedekt met naaldbossen en lenen zich daardoor uitstekend voor lange wandelingen. Enkele plekken van het eiland zijn zelfs slechts lopend te bereiken.
Landbouw en visserij spelen een belangrijke rol op het eiland. Daarnaast zijn ambachten zoals pottenbakken en houtsnijkunst een belangrijke bron van inkomen op het eiland.

Gemeenten
El Hierro bestaat uit twee gemeenten: Frontera en Valverde. Frontera is de gemeente aan de linkerkant van het eiland en heeft de plaats Frontera als hoofdstad, deze plaats ligt in het midden van El Hierro. De gemeente Frontera staat vooral bekend om de natuurgebieden en het hoogste punt van het eiland (1503 meter). In de gemeente Frotera bevinden zich bijvoorbeeld de natuurgebieden El Sabina, La Dehesa en El Pinar, en een toeristische trekker in dit gebied is de bekende kerk de 'Santuario de Nuestra Senora de la Virgen de los Reyes'.


Valverde
is de gemeente in de rechterhelft van El Hierro en is iets kleiner dan de gemeente Frontera. De hoofdstad van deze gemeente is Valverde en bevindt zich in het noordoosten van El Hierro. Dit is tevens de hoofdstad van het eiland, de enige hoofdstad van de Canarische Eilanden die niet gelegen is aan de kust. De gemeente Valverde bezit niet zo veel natuurgebieden als Frontera, maar wel veel uitkijkpunten zoals de Mirador de la Pena, de Mirador de Isora en de Mirador de las Playas. Vanaf deze punten heeft men een prachtig uitzicht over het binnenland, de kustlijn en de Atlantische Oceaan.

Valverde stad
Valverde ligt op een heuvel, op ca. 600 meter boven zeeniveau. Hierdoor bestaat de stad uit veel steile straten met veel trappen. Meer dan de helft van de bevolking woont in Valverde. De rest van de inwoners woont verspreid over het eiland. Valverde is lang niet zo druk als andere Canarische hoofdsteden en heeft ook niet zo veel toeristische attracties en faciliteiten. Toch zijn er in Valverde genoeg voorzieningen waardoor een bezoek aan de stad de moeite waard is.
In het oosten van deze stad bevindt zich het vliegveld van El Hierro en ten zuidoosten van de hoofdstad ligt de havenplaats Puerto de la Estaca.

Stranden
De meest favoriete stranden op het eiland zijn de vinden bij Tamaduste, La Restinga en Playa de Arenas. Een van de langste stranden met rood zandstrand is
Playa del Verodal. Playa de la Caleta: gelegen in het noordoosten van het eiland, vanaf hier kan men de natuurlijke zwembaden bezoeken.

Bezienswaardigheden
El Hierro kent niet veel culturele bezienswaardigheden, maar vooral veel natuurschoon. Zo vindt u een bijzonder landschap bij El Sabina, een plateau dat veelal bloot staat aan een harde wind waardoor de jeneverbessen vreemde vormen hebben gekregen.

Een pittoresk dorpje op de helling van een berg is Sabinosa. Dit dorp bestaat uit goed onderhouden huizen in Canarische stijl, met weelderig begroeide binnenplaatsen en tuinen. Beneden aan de kust ligt Pozo de la Salud, dit is een bron waarvan het water een heilzame werking voor zieken zou hebben.

De hoogste berg op El Hierro is de Malpaso. De top van de berg bevindt zich op een hoogte van 1503 meter. Vanaf deze top heeft men een prachtig uitzicht over een groot deel van El Hierro. Dit uitzicht is er echter uitsluitend bij goed weer.

Klimaat
El Hierro heeft regelmatig te maken met laaghangende bewolking of regen wat met de subtropische temperaturen zorgt voor een prachtige natuur. De droogste periode is van april tot juni, dit is daarom de beste tijd om naar El Hierro te reizen. El Hierro kent verder net als de andere Canarische Eilanden een mild klimaat, dit houdt in dat het in zomer niet heel heet wordt en in de winter niet heel koud. Wel is het in de nachten koeler dan op de andere eilanden.

De gemiddelde dagtemperatuur in de zomer is 26 graden, in de winter 20 graden.

Bereikbaarheid
Het vliegveld van El Hierro ligt op twaalf kilometer afstand ten oosten van de hoofdstad Valverde. Vanaf Valverde vertrekken dagelijks vliegtuigen naar Tenerife, Gran Canaria en La Palma. Vanuit de haven van El Hierro vertrekken veerboten naar Tenerife en La Gomera.

Overig

  • De valuta op El Hierro is de Euro
  • Het is op El Hierro een uur vroeger dan in Nederland
  • Op het eiland wordt Spaans gesproken
  • De gebruikelijke fooi in restaurants is vijf tot 10 procent
  • Bij noodgevallen kun je 112 bellen, bij brand 080 en voor een ambulance 061.
  • Het gebruikelijke voltage op El Hierro is 220 Volt
  • Het drinken van water uit de leiding wordt niet aangeraden, het is beter te kiezen voor water uit flessen
  • Er worden vooral vis, vlees, groenten en aardappels gegeten. Het eten is over het algemeen niet duur.