Hulp bij het aankopen van een huis op El Hierro. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

Aankoopproces woning op El Hierro

NIE nummer
Voordat je een woning mag kopen op El Hierro moet je in het bezit zijn van een NIE nummer. Dit is een sociaal fiscaal nummer, vergelijkbaar met het Nederlandse Burgerservicenummer. Dit nummer is verplicht wanneer je langer dan drie maanden in Spanje wilt verblijven. Het is verstandig dit nummer op tijd aan te vragen aangezien het wel een paar weken kan duren voordat je jouw NIE nummer toegestuurd krijgt. Het NIE nummer kan op het volgende adres worden aangevraagd:

Oficina de extranjeros de El Hierro
Av. Dacio Darias, 103
38900 - Valverde del Hierro, Santa Cruz de Tenerife
Tel.: 922550125

Bij deze aanvraag dien je de volgende zaken mee te nemen:

  • Een ingevuld aanvraagformulier voor NIE. Deze kunnen worden afgehaald bij een politiebureau of worden gedownload via het internet;
  • Twee kopietjes van deze ingevulde formulieren;
  • Een geldig paspoort met kopie.

Let op
In Spanje zijn de regels beduidend soepeler dan in Nederland. Zo is de rol van de notaris beperkt en is de verkopende partij niet verplicht verborgen gebreken te melden. Hierdoor loopt de kopende partij snel risico's.

Daarnaast koopt men in Spanje de grond in plaats van de woning. In Spanje kan het zo zijn dat het stuk grond in handen is van meerdere eigenaren. In de eigendomsakte staat beschreven wie de eigenaar is en welk registratienummer is opgenomen in het onroerend goed register.

Aankoopproces

Bezichtigen woning
Je kunt ervoor kiezen eerst zelf de woning te bezichtigen. Wanneer je na deze eerste bezichtiging nog steeds enthousiast bent over de woning is het aanbevelenswaardig een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kijkt dan naar de technische aspecten van de woning, naar de verborgen gebreken en bekijkt wat eventuele verbouwingsmogelijkheden zijn. Afhankelijk van jouw wensen kan de aankoopmakelaar ook in een eerder stadium worden ingeschakeld.

Onderhandelingen
Indien je na de kritische bezichtiging nog steeds enthousiast bent over de woning kan een bod worden uitgebracht. De onderhandelingen gaan vervolgens van start. Wanneer je onze aankoopmakelaar inschakelt zal hij deze onderhandelingen voor jou uitvoeren, hij kent de Spaanse gebruiken en verkooppraatjes, en aangezien hij volledig onafhankelijk is zal hij zich inzetten tot de laagst mogelijke prijs is bereikt. Hij zal je uiteraard op de hoogte houden van elke voortgang.

Je kunt voor vragen of voor extra informatie contact met hem opnemen via het contactformulier.

Reservering
In Spanje is het gebruikelijk dat de woning wordt gereserveerd door de kopende partij op het moment dat een prijs overeengekomen is. Er wordt dan een reserveringsovereenkomst opgesteld en de kopende partij moet de verkopende partij een bedrag betalen (dit bedrag wordt later afgetrokken van de aanbetaling). Door deze reservering kan de verkopende partij de woning niet meer aanbieden aan derden.

Na deze reservering wordt de koopakte opgesteld door de verkopende partij. De aanbetaling bedraagt ongeveer 10 procent van de aankoopprijs.

Overdracht
De officiële overdracht vindt plaats bij de notaris. Je dient het volgende mee te nemen:

  • Een bewijs van de betalingen
  • Jouw NIE nummer
  • Een bankcheques voor de overige betalingen
  • Jouw paspoort

De originele versie van de koopakte wordt opgestuurd naar het Registro de la Propriedad zodat jouw naam kan worden ingeschreven op de kadastrale akte. Je ontvangt een kopie van de koopakte. Pas op het moment dat je bent ingeschreven op de kadastrale akte ben je rechtmatig eigenaar van het stuk grond.

Contact

Het is heel goed mogelijk dat je hierover nog vragen hebt of meer informatie wenst. Je kunt voor extra informatie of voor contact met de aankoopmakelaar het contactformulier invullen.